8/24/2016

ဘာေၾကာင့္ ခုထိ ၀ိတ္မက်ႏုိင္ေသးတာလဲ


၀ိတ္ခ်ဖို႔ နည္းအမ်ဳိးမ်ဳိး ႀကိဳးစားၿပီးသည့္တိုင္ ဘာေၾကာင့္ ၀ိတ္မက်ႏုိင္ရေသးတာလဲ ေတြးကာ စိတ္ညစ္ေနရသူေတြ ဒုနဲ႔ေဒး။ ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ဆုိင္ရာ ကၽြမ္းက်င္သူ တစ္ဦးကေတာ့ ၀ိတ္က်ျခင္း မက်ျခင္းဟူသည္ အျခားအျခားေသာ အေၾကာင္းအရာေတြထက္ ကၽြႏု္ပ္တို႔၏ စားပံုေသာက္ပံုေပၚ ပိုမူတည္ေနသည္ဟု ဆိုလိုက္သည္။

            က်န္းမာေရး ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ရင္ ၀ိတ္က်မည္ဟု ယံုၾကည္ကာ လုပ္ၾကေသာ္လည္း ေလ့က်င့္ခန္းေၾကာင့္ လူသည္ပိုမို ဆာေလာင္လာသည္ျဖစ္ရာ အစားေတြ စြတ္စားမိျပန္သျဖင့္ ေမာရတာသာ အဖတ္တင္သည္။

            ခႏၶာကိုယ္ကေတာ့ ၀ၿမဲ၀ဆဲဆိုတာမ်ဳိး ႀကံဳရတတ္သည္။ ဆား အစားနည္းျခင္း၊ မ်ားျခင္းတို႔သည္လည္း လူကို ၀ိတ္တက္ၿမဲ တက္ေနေအာင္ လုပ္ထားႏုိင္စြမ္း ရွိသည္။ ဟားဗတ္ တကၠသိုလ္ အ၀လြန္ျခင္းဆိုင္ရာ ပညာရွင္ ေဒါက္တာ ေဒးဗစ္လဒ္၀င္းက သူ႔ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္မ်ားကို “အၿမဲ ဆာေလာင္ ေနတတ္သလား၊ သမား႐ိုးက် ၀ိတ္ခ်နည္းေတြ အလုပ္မျဖစ္ပံု” စာအုပ္တြင္ ထည့္သြင္း ေရးသားထားသည္မ်ားထဲက ေကာက္ႏုတ္ေဖာ္ျပလိုသည္။

၁။ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ၿပီး ေနာက္ပိုင္း သိပ္စားလြန္းျခင္း။

          ၀ိတ္က်ခ်င္ရင္ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ဆိုတာ မွန္ေရာမွန္ရဲ႕လား ဟူေသာ ေမးခြန္းသည္ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ အျငင္းပြားေနရဆဲ ျဖစ္သည္။ ေလ့လာသုေတသနမ်ားစြာ လုပ္ၾကည့္ခဲ့ရာတြင္လည္း အခ်ဳိ႕လည္း ၀ိတ္က်၊ အခ်ဳိ႕လည္း ၀ိတ္ေတာင္ ပိုတက္လာ၊ အခ်ဳိ႕လည္း နဂိုအတိုင္း ၀ေနဆဲဆိုတာ ေတြ႕ရသည္။ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ျခင္းေၾကာင့္ စားေကာင္း၊ အိပ္ေကာင္း၊ က်န္းမာေရး ေကာင္းလာေစသည္ မွန္ေသာ္လည္း ၀ိတ္က်ဖို႔မူ က်ိန္းေသေပါက္ အာမမခံႏုိင္ေၾကာင္း သုေတသနမ်ားစြာက ဆိုၾကသည္။

          က်ိန္းေသသည့္ တစ္ခ်က္ကား ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ၿပီးရင္ လူက ဗိုက္ဆာကာ စားခ်င္ေသာက္ခ်င္စိတ္ ပိုျဖစ္ျခင္း ျဖစ္သည္။ ကယ္လိုရီ ဆိုတာကလည္း ျဖည့္ဖို႔ လြယ္သေလာက္ သံုးစြဲပစ္ဖို႔က ပင္ပန္းလွသည္။ မိနစ္ (၃၀) ေလာက္ ရြရြေျပးပါမွ ကယ္လိုရီ (၂၀၀) ေလာက္ ေလာင္ကၽြမ္းေသာ္လည္း ေမာလို႔ အားျဖည့္အခ်ဳိရည္ တစ္ဘူးေလာက္ ေသာက္လိုက္႐ံုႏွင့္ ထို (၂၀၀) က တစ္မိနစ္ေတာင္ မၾကာဘဲ ျပန္ျပည့္သြားလိမ္႔မည္။

၂။ ခႏၶာကိုယ္မွာ သူ႔ေရခ်ိန္မွတ္ ရွိသည္။

          ႂကြက္မ်ားနဲ႔ ေလ့လာၾကည့္ရာ အငတ္ထားေသာ ႂကြက္မ်ားသည္ ငတ္ေနစဥ္ ပိန္ခ်ဳံးသြားေသာ္လည္း စားခြင့္ ျပန္ေပးလိုက္သည္ႏွင့္ နဂိုခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ေရာက္သည္အထိ ေတာက္ေလွ်ာက္စားေတာ့ေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။ အလားတူပင္ လိုသည္ထက္ ပိုေကၽြးထားေသာ ႂကြက္မ်ားသည္ ၀ဖီးလာၾကေသာ္လည္း လြတ္လပ္စြာ စားခြင့္ေပးလိုက္ခ်ိန္တြင္ကား နဂိုခႏၶာအေလးခ်ိန္ ျပန္ေရာက္ေအာင္ အလိုေလ်ာက္ အစားေလ်ာ့သြားၾကေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။

          လူ႔ခႏၶာကိုယ္သည္လည္း ထိုနည္းလည္းေကာင္းပင္။ အစားေလွ်ာ့လိုက္သည္ႏွင့္ နဂိုခႏၶာအေလးခ်ိန္ ျပန္ေရာက္ေအာင္ စားဖို႔အတြက္ ဦးေႏွာက္ကလူကို ပံုမွန္ထက္ ပိုဆာေလာင္ေအာင္ လုပ္ေတာ့သည္။ အလြန္အကၽြံ စားမိျပန္လွ်င္လည္း ေနာက္ပိုင္း အစားေလ်ာ့သြားေအာင္ ဦးေႏွာက္က ထိန္းလိုက္ျပန္သည္။

            ခႏၶာစနစ္သည္ အေလးခ်ိန္ မည္မွ်တြင္ ေနရမည္ဆိုတာ ေရခ်ိန္မွတ္ ထားၿပီးသားကဲ႔သို႔ အလုပ္လုပ္သည္။ သို႔ျဖစ္ရာ ၀ိတ္ခ်လိုသူမ်ား အေနျဖင့္ ခႏၶာစနစ္ ေရခ်ိန္မွတ္ကို ေလ်ာ့သြားေအာင္ ေရရွည္ အခ်ိန္ယူေလွ်ာ႔ခ်မွ ျဖစ္ႏုိင္လိမ့္မည္ဟု ေဒါက္တာလဒ္၀င္းက ဆိုသည္။

၃။ မနက္စာ စားေသာက္ပံု အေရးႀကီး။

          မနက္စာ စားပံုခ်င္းတူသည့္တိုင္ အာနိသင္ခ်င္း မတူႏုိင္ဟု ေဒါက္တာလဒ္၀င္းက ဆိုသည္။ ေလ့လာမႈတစ္ခုတြင္ ဆယ္ေက်ာ္သက္ လူငယ္ (၁၂) ဦးကို သံုးစုခြဲကာ မတူသည့္ မနက္စာ သံုးမ်ဳိး စားေစသည္။ သံုးမ်ဳိးလံုးသည္ ကယ္လိုရီပါ၀င္ႏႈန္း အတူတူပင္။ သို႔ေသာ္ အစားအေသာက္ အမ်ဳိးအစား ကြာသည္၊ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ပါ၀င္ႏႈန္း ကြာသည္။ ကယ္လိုရီပါ၀င္ႏႈန္း တူေသာ္လည္း အမ်ဳိးအစား မတူေသာ အစားအေသာက္မ်ားသည္ လူ၏ စားေသာက္ခ်င္စိတ္ကို သက္ေရာက္မႈ မတူဟု ေဒါက္တာလဒ္၀င္းက ဆိုသည္။

          ပထမ မနက္စာအျဖစ္ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္မ်ားသည့္ ေကြကာတိုက္သည္။ ဒုတိယ မနက္စာက ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ ေလွ်ာ့ထားသည့္ ေကြကာ။ တတိယ မနက္စာက အသီးအရြက္ႏွင့္ ၾကက္ဥေမႊေၾကာ္၊ သစ္သီးမ်ား။ တတိယ မနက္စာက ပ႐ိုတိန္းႏွင့္ အဆီပိုပါေသာ္လည္း ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ နည္းပါးသည္။

          ေန႔လယ္စာကိုကား လူငယ္ေတြ ႀကိဳက္ရာကို ႀကိဳက္သေလာက္ စားခြင့္ေပးလိုက္သည္။ ေပါင္မုန္႔၊ အသား၊ ကြတ္ကီး၊ သစ္သီးစသျဖင့္ အစံု။ ထိုအခါ ပထမ အမ်ဳိးအစား မနက္စာ စားသူမ်ားသည္ ကယ္လိုရီ (၁၄၀၀) စာထိ ေန႔လယ္စာ စားၾကေၾကာင္း ေတြ႕ရၿပီး၊ ဒုတိယအုပ္စုကမူ ကယ္လိုရီ (၉၀၀) စာ၊ တတိယ အုပ္စုကမူ ကယ္လိုရီ (၇၅၀) စာ စားၾကေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။

           မနက္စာ ကယ္လိုရီ တူေသာ္လည္း စားသည့္ အမယ္ ကြာျခားမႈေၾကာင့္ ေန႔လယ္စာမွာ ကယ္လိုရီ (၆၅၀) ေလာက္ထိ ကြာသြားေစေၾကာင္း ေတြ႕ႏုိင္သည္။ သို႔ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ မနက္စာကို ကယ္လိုရီ တစ္ခုတည္း ၾကည့္စား႐ံုႏွင့္ မလံုေလာက္၊ ဘာစားတယ္ ဆိုတာကလည္း အေရးၾကီးသည္ဟု ေဒါက္တာ လဒ္၀င္းက သံုးသပ္ေျပာၾကားသည္။

၄။ ကယ္လိုရီ ေလွ်ာ့စားျခင္း။

          ၀ိတ္က်နည္း ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက ကယ္လိုရီ ေလွ်ာ့စားေရး ေပၚ မူတည္ထားသည္။ ကယ္လိုရီဆိုတာ ကယ္လိုရီပဲ ဟူသည္က သူတို႔လက္သံုးစကား။ တကယ္တမ္းတြင္ကား ကယ္လိုရီ ေလွ်ာ့စားလွ်င္ လူကဆာေလာင္လာေတာ့သည္။ ဆာေလာင္လာေလ လူ၏ ဆင္ျခင္ ထိန္းခ်ဳပ္ႏုိင္စြမ္းက်ဆင္းလာေလ။ ေနာက္ဆံုးတြင္ ဆာေလာင္မႈကို အ႐ံႈးေပးကာ ခႏၶာကိုယ္က ဇီ၀ေခ်ဖ်က္မႈစနစ္ အရွိန္ေလွ်ာ့ခ်လိုက္ေတာ့သည္။

          ထိုအခါလူသည္ သိပ္မဆာေတာ့ဟု ထင္ရေသာ္လည္း ဇီ၀ေခ်ဖ်က္မႈစနစ္ ေႏွးေကြးမႈ အက်င့္ပါသြားပါက နည္းနည္းသာ စားသည့္တိုင္ ခႏၶာကိုယ္က ကယ္လိုရီ ေလာင္ကၽြမ္းႏႈန္း နည္းသြားသျဖင့္ လူသည္ကယ္လိုရီမ်ားၿမဲ မ်ားကာ ၀ၿမဲ၀ေနလိမ္႔မည္။ ၀ိတ္ခ်ဖို႔ အဆာခံလြန္းသူမ်ားသည္ အက်င့္ပါသြားသည့္အခါ သိပ္မဆာသလို ျဖစ္သြားေသာ္လည္း နည္းနည္းသာ စားေနလ်က္ ႏွင့္ ၀ိတ္မက်ေတာ့ျခင္းမွာ ထိုသေဘာ ျဖစ္သည္။

၅။ အစားေရွာင္လြန္းရင္ အစားက်ဴးသည့္ဘက္ ကူးသြားႏုိင္သည္။

          ၀ိတ္ခ်ဖို႔ ကယ္လိုရီ ေလွ်ာ့စားသည့္အခါ ေသြးထဲမွာ ကယ္လိုရီ နည္းသြားသျဖင့္ ဦးေႏွာက္က အေရးေပၚ အခ်က္ေပး ေခါင္းေလာင္းေတြ ထိုးလာလိမ့္မည္။ ထိုအခါလူသည္ ဆာေလာင္လာမည္။ ထိန္းထားေလ ပိုဆာေလျဖစ္လာမည္။ ကယ္လိုရီမ်ားမ်ား အစားအစာေတြကို မ်က္လံုးထဲ ျမင္လာတာမ်ဳိး ျဖစ္လာမည္။ မထိန္းႏိုင္ေတာ့၍ စားမိျပန္လွ်င္လည္း ကယ္လိုရီမ်ားတာ ေတြကိုမွ အရသာေတြ႕ တပ္မက္သည့္ စိတ္မ်ဳိးက ဆာေလာင္ေနသူမွာ ပံုမွန္လူေတြထက္ အဆမ်ားစြာ ပိုျဖစ္ထြန္းလာေတာ့သည္။ အက်ဳိးဆက္ကား အဆာခံသူ အမ်ားစုသည္ ကယ္လိုရီမ်ားတာေတြကို ပိုတပ္မက္သူေတြ ျဖစ္သြားတတ္ၾကသည္။

          ျပဳျပင္ဖန္တီးထားသည့္ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ ေပါႂကြယ္စြာပါေသာ သေရစာ၊ ကြတ္ကီး၊ အေၾကာ္မုန္႔၊ သၾကားလံုး၊ ကိတ္မုန္႔ စတာေတြသည္ စားလိုက္သည္ႏွင့္ ခ်က္ခ်င္း ေက်နပ္စိတ္ကို ျဖစ္ေစသျဖင့္လည္း လူသည္ ဗိုက္ဆာလာေလ ထိုစားစရာမ်ားကိုပါ ပိုျမင္ေလ တပ္မက္ေလ ျဖစ္လာတတ္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ပင္ အဆာခံသူတို႔သည္ မွန္းခ်က္ႏွင့္ ႏွမ္းထြက္မကိုက္တာမ်ဳိး ႀကံဳရတတ္သည္။

          သို႔ျဖစ္ရာ ၀ိတ္က်လိုသူမ်ား အေနျဖင့္ အဆာခံေသာနည္းကို မသံုးဘဲ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္မ်ားကို အစားအစာမ်ားကို ေရွာင္ၾကည္ကာ ပံုမွန္အတိုင္း ထိန္းသိမ္းစားသံုးရင္း ၀ိတ္ခ်ေသာ နည္းကိုသာ သံုးသင့္သည္ဟု ေဒါက္တာလဒ္၀င္းက အႀကံျပဳသည္။

          ကာဘို ဟိုက္ဒရိတ္မ်ားသည့္ အစားအစာမ်ားကို ေလွ်ာ့ခ်စားသံုးလိုက္သည္ႏွင့္ အစားအစာ တပ္မက္သည့္ စိတ္လည္း နည္းနည္းခ်င္းစီ က်သြားသည္ကို ေတြ႕ရလိမ့္မည္ဟုလည္း ေဒါက္တာ လဒ္၀င္းက ဆိုသည္။

Credit: Messenger